www.twinoxide.hu

Mi a fertőtlenítés?

A fertőtlenítés a víztisztítási eljárás része. Aktív összetevők vízhez történő adagolásával, mely szerves anyagokat távolít el, a vizet fertőtleníteni lehet. A mikrobiológiai ellenőrzéshez legtöbbször vegyszereket használnak. A klór az egyik ilyen.

Sok fertőtlenítőszer használata számos kockázatot jelent. A veszély és a robbanási kockázat mellett, a vegyszereknek számos (negatív és nem kívánt) mellékhatása van, és fertőtlenítéskor melléktermékeket képeznek. Továbbá jelentős különbség van a fertőtlenítő minősége (=eredmény) és az azt létrehozó vegyszerek tisztasága között.

Sok mikrobiológiai organizmus él és szaporodik vízben. Mivel ezeket az organizmusokat el kell távolítani a vízből, fertőtlenítőt/biocid-ot alkalmazunk. A biocid célja, hogy a mikroorganizmusok kipusztításának folyamatát szabályozza.

Biocidok alkalmazása során a következőket kell figyelembe venni:

A TwinOxide International B.V. egy teljesen eltérő és fejlett koncepcióját nyújtja a tiszta és finom klór-dioxid oldat elkészítésének, mely a fenti kérdésekre teljes mértékben választ ad.

A klór-dioxid biocid hatékonysága

Bevezetés a CIO2-höz

A klór-dioxid (CIO2) egy igen hatékony, környezetbarát mikro-biocid. Gyorsan ható, szelektív oxidálószer, mely elpusztítja a plankton fázisban lévő organizmusokat, felületet fertőtlenít és elpusztítja a biofilmet. Az évtizedek során a klór-dioxid létrehozásának számos módja fejlődött ki, azonban ezek számos korlátozást és veszélyt rejtenek magukban. A két por komponens alapú TwinOxide® egyedi módon hoz létre magas tisztaságú klór-dioxidot, mely megfelel a világ legszigorúbb minőségi szabványainak is. A TwinOxide® eljárás teljesen biztonságos és egyszerű a működtetése. A TwinOxide® csak szabványszerű, és világviszonylatban rendelkezésre álló berendezéseket igényel, biztonságos és könnyű alkalmazni.

Jelentősége az emberi egészségre

Mikrobiológiai fertőzések évente több százezer betegséget és több ezer halálesetet okoznak. A médiában bemutatott betegségek gyakori kitörése összefüggésben áll az élelmiszerkezeléssel és feldolgozással (szalmonella, shigella és E.koli), ivóvízzel (cryptosporidium), valamint szállodákkal, óceánjáró hajókkal, kórházakkal és irodaépületekkel (legionárius betegség).

A legionárius betegséget gyakran sima tüdőgyulladásként diagnosztizálják. Ez az elbagatelizálás nemrégen került napvilágra, mivel egyre több egészségügyi szervezet ismeri fel a szabályozási tervek szükségességét ez ellen a halálos kór ellen. A klór-dioxid bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköz az ilyen problémák elleni harcban.

A CIO2 fertőtlenítő hatása

A US EPA szerinti fertőtlenítőszerként való minősítés kritériumai:

Például a 0,3 – 0,4 ppm CIO2 teljesen deaktiválja a kemény cryptosporidium cisztákat kevesebb, mint 20 perc alatt. A CIO2 áthatol a mikroorganizmus sejtfalán és szétrombolja a sejtek metabolikus működését. Ez hatékonyabb, mint más oxidálószerek, melyek „elégetnek” mindent, amivel kapcsolatba kerülnek. Ez lehetővé teszi az alacsonyabb hatékony koncentráció alkalmazását.

A CIO2-t már széles körben használják az Egyesült Királyságban és a kontinentális Európában. Az Egyesült Királyságban az Építésügyi Szolgálat Kutatási és Információs Szövetsége (BSRIA) javaslata szerint a CIO2 a legjobb rendelkezésre álló technológia a hideg és melegvizes rendszerek legionella elleni küzdelmében. A Világ Egészségügyi Szervezet ivóvíz minőségére vonatkozó irányelvei klór-dioxidot javasolnak a folyamatos mikróba elleni harcban. A TwinOxide® az ivóvízre vonatkozó német törvényeknek, TVO, megfelelő minősítést kapott (a világ legszigorúbb törvénye), és teljes mértékben megfelel az EN 12671-nek – az ivóvíz minőségére vonatkozó európai szabályozás.

A biofilm jelentősége

A biofilm elrendezésében és funkciójában olyan, mint egy pókháló. Amikor bizonyos mikróbák elérik a felszínt, poliszaharidot (hálót) hoznak létre, és ezen keresztül tapadnak. Ez az anyag ragad, és nagyon nehéz eltávolítani. A rétegben csatornák alakulnak ki, melyen keresztül víz áramlik. A ragacsos háló arra haladó tápanyagokat és egyéb mikróbákat kötnek meg, mellyel ételt és gyors növekedési mechanizmust biztosítanak. Ha egy biofilm kialakult, nagyon nehéz eltávolítani, gyakran kézi tisztítást igényel.

A biofilm növekedésével kapcsolatos problémák a következők:

Még ha el is pusztítjuk a vízi mikroorganizmusokat, gyorsan újranőnek a biofilmben jelenlévő baktérium közösségek és tápanyagok miatt. A CIO2 olyan, mint az ózon, oldott gáz, és molekuláris diffúzió során áthatol a biofilmen. Azonban az ózontól eltérő módon a CIO2 stabil, lehetővé téve, hogy a film alapjához jusson, ahol megtámadja a mikroorganizmusokat és a kapcsolódási pontnál pusztítja el a biofilmet. A többi oxidálószer főként a biofilm a felületen hat, ahol oxidált réteget képez, mint az elszenesedés a fán. Ez kizárja a további penetrációt.

Nincs olyan biocid, mely bizonyítottan jobban kordában tartaná a biofilmet, mint a CIO2.

A CIO2 a pH tartomány széles skáláján hatásos.

A klór-dioxid oldott gáz, és nem ionizál gyenge savak létrehozására vizes oldatban. Ez a minőség lehetővé teszi, hogy a CIO2 a pH széles skáláján hatékony legyen. Például a pH függő klór hipoklorit iont és hipoklórossavat (HOCI) hoz létre. A hipoklorit csak 1/30 az 1/200 olyan hatékony, mint a HOCI. Lévén, hogy a CIO2 természetes, gyors fertőtlenítő kinetikával, 100%-ban rendelkezésre áll hideg vagy meleg víz fertőtlenítéséhez.

Példák alkalmazásra

A TwinOxide® miben tér el a hagyományos/szabvány CIO2-től?

A TwinOxide® teljesen eltér minden ismert klór-dioxid létrehozását célzó eljárástól, mivel ez egy kétkomponensű por formában kapható. A komponensben használt összetevők és adalékanyagok teljes mértékben megfelelnek a vízfertőtlenítés minőségére vonatkozó EN 12671-es szabványnak, és teljes mértékben jóváhagyta a világ legszigorúbb ivóvízre vonatkozó törvénye – a német ivóvízre vonatkozó TVO törvény („Trinkwasser VerOrdnung”).

A TwinOxide® hozzávalói és adalékanyagai minősége és tisztasági osztálya igen magas szintűek, és az ilyen finom alkotóelemek különleges összetétele megakadályozzák az általánosságban a klór-dioxidból ismert melléktermékek kialakulását. Továbbá a veszély kockázata teljesen minimálisra csökken, mivel nincs robbanásveszély, és a TwinOxide® alkalmazása nagyon könnyű és biztonságos.

A TwinOxide® 0,3%-os oldat létrehozását követően ez az oldat magas minőségű marad és 30-40 napig használható lesz (a tárolási körülményektől függően). Eredeti TwinOxide® csomagolásban az alkotóelemek garantált eltarthatósági ideje a gyártás idejétől számított 5 év. Továbbá a következő bekezdésben rögzítetteket figyelembe kell venni.

A TwinOxide® megalapozása

Mielőtt a kutatás fejlesztési csapatunk 1990-ben megkezdte munkáját, számos kulcsfontosságú célt tűztünk ki és alapot fektettünk le a kutatás végeredményét illetően:

A Tudományos Univerzális Egészségügyi és Kutató Társaság (SUHRA) által kinevezett TwinOxide® vegyészekből és tudósokból álló csapata kifejlesztett egy többszörösen szabadalmazott eljárást, mely határozott választ ad az összes fenti kérdésre. Amikor kutatócsoportunk elkezdte a kutatást, nagyon hamar arra a következtetésre jutottak, hogy a klór-dioxidnak kell lennie minden kutatás és fejlesztés alapjának általános biocid tulajdonságai miatt.

Minden kutató és fejlesztő energiát a klór-dioxid egy fejlett formájára összpontosítva, 8 év munka után, a TwinOxide® két por komponensű rendszere készen állt. A kívánt bizonylatolást és vizsgálatokat követően a TwinOxide®-ról megállapitották, hogy megfelel az EN 12671-nek és az ivóvíz minőségére vonatkozó német TVO törvénynek megfelelően került hitelesítésre.

2002 decemberében a TwinOxide International B.V. megkezdte a TwinOxide® globális forgalomba helyezését és értékesítését.

Az adagolás arányát és átszámítást tisztázandó, a következőkről szeretnénk tájékoztatni:

A TwinOxide 0,3% oldat a TwinOxide oldatban jelen lévő klór-dioxid koncentrációjára utal. Ez 3 gramm klór-dioxidot jelent literenként = 3000 ppm TwinOxide Diamond klór-dioxid oldat.

Az adagolást illetően két szabvány mennyiségi megjelölés létezik:

ppm = részecske per millió

ppb = részecske per milliárd

2 ppm = 2 mg/L = 2 g/M3

1 ppm = 1 mg/L = 1 g/M3

0,5 ppm = 0,5 mg/L = 0,5 g/M3

1 ppm = 0,0001 % = 0,000001

Az ivóvízre vonatkozó német TVO törvény előírásainak való megfeleléshez, a víznek minimum 0,05 ppm visszamaradt anyagot kell tartalmaznia a (vissza)fertőződést elkerülendő.

Visszavonás

TwinOxide International B.V. hiszi, hogy az itt található információk pontosak, azonban a TwinOxide International B.V. nem vállal garanciát az ilyen pontosságra vonatkozóan, illetve nem vállal felelősséget az itt található információk bármely fél által történő felhasználásával kapcsolatban. Az itt található információk biztosítása, illetve a TwinOxide International B.V. Műszaki és Környezetvédelmi Szolgáltató Osztálya által kiadott információk, vagy az azokra történő támaszkodás, nem tekintendő és magyarázható jogi tanácsként, sem pedig oly módon, bármely országos, szövetségi, állami vagy helyi törvénynek vagy szabályozásnak való megfelelés ezáltal biztosítva van. Bármely TwinOxide® 0,3 %-os oldatot használó félnek tisztában kell lennie az ilyen törvényekkel vagy szabályozással a TwinOxide® 0,3 %-os oldat alkalmazása előtt.© 2004